De vier jongeren die hebben meegewerkt aan deze DVD hebben wij gevraagd om een eigen verhaal te schrijven over hun ervaring bij het meewerken aan dit project.
Hieronder een korte introductie met een link naar de persoonlijke verhalen.

Tom G. (19 jaar)

Op 11- jarige leeftijd kreeg Tom tijdens een vakantie met de familie in Frankrijk een ernstig auto-ongeluk. Hij heeft in coma gelegen en verbleef in totaal 8 weken in het ziekenhuis. Tom had een contusio cerebri, een hersenkneuzing.
Na het verblijf in het ziekenhuis begon de revalidatie en het werd duidelijk dat Tom niet meer dezelfde jongen was.
De kenmerken van Tom zijn onder andere concentratieproblemen, hyperactief gedrag en problemen met het geheugen.

Het verhaal van Tom

Caressa Philippo (18 jaar)

Ze was een vijf jarige kleuter die met veel plezier naar school ging, toen ze op een dag ziek werd. In eerste instantie herkende de huisarts het niet. Een "griepje" die na een nachtje slapen wel minder zou worden. Maar de volgende ochtend raakte ze in een coma.
In het ziekenhuis werd een hersenontsteking geconstateerd.
Na drie weken ziekenhuis kwam Caressa weer thuis. Niet meer het vrolijke levenslustige meisje, maar als een baby die alles weer opnieuw moest leren. Daarnaast ontwikkelde ze later psychische klachten als dwangneurose, angststoornis en smetvrees.

Het verhaal van Caressa

Bart Bijvelds (18 jaar)

Als vijf jarige jongen vertoonde Bart al puberteitsverschijnselen. Groeihormoonremmers leken een oplossing. Op tien jarige leeftijd krijgt Bart drink- en plasaanvallen. Aanvankelijk werd gedacht aan diabetes. Nader onderzoek brengt een tumor op zijn hypofyse (een kleine klier aan de basis van de hersenen die het hormoonhuishouden regelt) aan het licht. Een goedaardig tumor die na een behandeling van 36 bestralingen is verwijderd.
Bart zou zo'n tien procent van zijn coginitieve vermogens verliezen, maar hij moest veel meer inleveren.
Een fanatiek voetballertje, die droomde van profvoetballer worden, maar die droom viel in duigen. Door de bestraling loopt Bart moeilijk, functioneert zijn linker hand niet optimaal en heeft hij problemen met praten.

Het verhaal van Bart

Denise Hommersen (21 jaar)

Ze was een 14 jarige VWO scholiere toen ze met haar pony ten val kwam en direct in coma raakte door een hersenkneuzing, zo bleek in het ziekenhuis.
Na het ongeval, ziekenhuis en revalidatie probeert Denise haar oude leven weer op te pakken, maar er ontstaan problemen die niet direct in verband met het hersenletsel worden gebracht. Op school gaat het niet meer zo goed en de tegenslagen maken haar onzeker en zorgen voor zware depressies.
Door een artikel in een toevallig verkregen Cerebraal leest zij ervaringen van lotgenoten en dan pas volgt de erkenning en herkenning van de gevolgen, waarna ze pas echt kan gaan revalideren.

Het verhaal van Denise

© 2006 HRmedia